tiistai 5. elokuuta 2008

Kasvivärjäystä 3

Tulipa taas värjäiltyä :). Olisin aikaisemmin värjäillyt, mutta on ollut tulenteko kielto palovaaran takia, niin en ole sitten päässyt nuotiollani värjäilemään... Ja nämä on oikeastaan viime sunnuntaina värjätty, mutta sain vasta nyt tehtyä juttua tänne niistä.

Tällä kertaa halusin kokeilla kasvien liottamista (jota tehdään siis koville kasveille). Valitsin koiranputken, kun sitä oli kätevästi saatavilla. No, se ei ollutkaan niin järkevä ratkaisu, väristä tuli aika mitäänsanomatonta (vaikka liotin ihan yön yli koiranputkeja...). Liian myöhä vuodenaika varmaan... No, vahingosta viisastuu :).

Tämmöistä tuli:(kuva on hieman ylivaloittunut, ovat vissiin hieman vihreämpiä)
N. 200g kirkkaanvalkoista seitsemääveljestä. Laitoinmukaan myös 20g vaaleanharmaata ja luonnonvalkoista samaa lankaa nähdäkseni, millaista tulisi. Yllä olevassa kuvassa ovat seuraavassa järjestyksessä vas. oikealle: kirkas 7-v, luonnonvalkoinen, ja vaaleanharmaa, tuntematon lanka (siis alkuperäiset värit). Vaaleanharmaa on oikeasti ihan tummanvihreä, kamera vääristää värejä muutenkin.

Tietyssä valaistuksessa näyttää ihan kivan vihreältä, mutta hämärässä kaamean mitäänsanomattomalta beigeltä. Varmaankin värjään uudelleen jollakkin vahvemmalla värillä.


Olin muuten tänään kuuntelemassa erästä kasvivärjäriä. Eräs sukulaiseni oli lukenut lehdestä, että Espoossa olevassa museo-Glimmsissä (vai onko se Glimmps?) on tänään kasvivärjäys aihetta. No, minä tietenkin innoistuin siitä, raahasin isoäitini mukaan, joka aina ihanasti jaksaa tulla tämän tapasiin tapahtumiin mukaan, ja mentiin. Eksyttiin aika pahasti matkalla (siis autolla), mutta löydettiin lopulta perille...

Se oli aika pieni tilaisuus, varmaan 2/3 muuta "ryhmää" oli siinä. Semmoinen värjäri värjäili siinä lankoja, ja selitti samalla kaikenlaista värjäyksestä. Sain aika lailla kivoja vinkkejä, ja selvennystä joihinkin mieltä askarruttaineihin kysymyksiin. Nyt tekisi vain hirveästi mieli värjäillä, mutta kun pitäisi päästä maalle... : ) Eikä sitä lankaakaan loputtomiin valkoisena kaapista löydy...

Ja huomenna menen käymään eräässä lankakaupassa. Tarvitsen muutamia lankoja. Sen puolesta tämä blogi varmaankin pian päivettyy, ja saan (vaihteeksi :)) jotakin viimein valmiiksi piakkoin. En kerro nyt muuta kuin että siinä on nyt 240s rivillä, ja koko ajan lisääntyy silmukat :). Mutta ei muuta tällä kertaa.


Edit: Mukana oli kuparisulffaattia. Ihan itelle muistiin vaan.

Ei kommentteja: