maanantai 28. heinäkuuta 2008

vauvan sukat

Äidin ystävälle, entiselle naapurille syntyi esikoinen varmaan viikko sitten. Mentiin käymään tänään siellä. Sain päähäni tehdä tälle vauvalle sukat, olin joskus löytänyt ihanan vauvansukkien ohjeen ja halusin sen päästä tekemään, ja nyt tuli tilaisuuskin...

Eli kyseessä on sota-ajan vauvan villasukat (siis että ohje on tosiaankin peräisin sota-ajalta, eikä vain sen niminen). Ohjeen löysin joskus jonkun Novitan keskustelufoorumin kautta, mutta minä järkevänä ihmisenä en sitten älynnyt osoitetta muistiin panna/kirjoittaa vaikka ohjeen tulostinkin... Ja googletuksella ei löydy, joten jää ilman linkkiä tämä ohje.

Mutta tässä ne sukat:
Lankana Novitan Florica, oli ohuinta lankaa mitä lankavarastostani löytyi, ja oli myös sopivan väristä tyttö vauvalle. Ja kun on täysvillaa, niin lämmittää hyvin, eikä haittaa ettei ole sekoittetta kun eihän vauva mitään kävele : ). Ohjeessä lankana oli alpakka, mutta tuo Florica toimi oikein hyvin. Puikot olivat 2½. Enkä muuten ole ennen näin ohuilla puikoilla mitään tehnyt, enkäFloricastakaan - tai siitä en ole oikeastaan saanut mitään valmiiksi ennen....

Lankaa kului vaivaiset 27g. Eipä tulleet ainakaan kalliiksi nämä sukat! : )

Ja käytännöliset nämä myös varmaankin ovat, pysyvät varmaankin hyvin jalassa, ja "kasvavat" vauvan mukana...

Näitä oli hauska tehdä, tai ainakin silloin kun oli vilposta. Mutta näillä oli kyllä kiire saada valmiiksi, ja tietenkin piti tulla hirveät helteet.... Oli kyllä vain pakkopullaa silloin täysvillaa (vaikka aika ohutta sellaista, mutta silti) tehdä, kestikin siksi aika kauan nöiden tekeminen (joku 5 päivää). Mutta kerrasaan hullunkurinen lopputulos.

Jätänkin varmaan vähäksi aikaa neulomisen (no auto ja -telkkari neuletta lukuunottamatta, mutta kumpaakaan en paljonkaan "harrasta", joten ne valmistuvat hitaasti...), ja siirynkin pistelyyn. En ole saanut tänä vuonna kuin vaivaisen yhden pistely työn valmiiksi (!!!!!!!) (tämän), joten onkin jo korkea aika tarttua neulaan... Ja värjäilläkin olisi vielä tällä viikolla tarkoitus.


Edit: Linkki löytyi: http://www.taitoep.net/site?node_id=309

sunnuntai 27. heinäkuuta 2008

Matto

Tämä valmistui oikeastaan jo viime torstaina. Mutta eräistä syistä en ole tehnyt postausta, en jaksa selittää nyt...

Mutta itse asiaan. Tässä se on:

Oli tilaustyö isovanhempieni kesämökin keittiöön. Toiveena oli vaaleita ruskeita sävyjä. No noi oli vaaleimmat ruskeat kuteet mitä löysin (siis kutomapaikasta, josta voi ostaa kuteita). Muistin mitan väärin, niin että tuli 10cm liian pitkä... No se onkin taitettu toisesta päästä, kuten kuvasta näkyy, hieman kaksinkerroin. Mutta kieltämättä harmittaa, että pitikin muistaa väärin. Mutta ainakin isoäiti oli erittäin tyytyväinen väreihin. : )

Ja mitta on siis hieman vajaa 2m + hapsut, niitä tosin pitäisi trimmata vielä.

No eipä muuta. Menen nyt tekemään ihan viittä vaille olevan neuleen valmiiksi, ja jos ehdin, niin tulen tekemään siitä vielä postauksen. (mulla on nähtävästi joku vimma blokata iltamyöhään :))

maanantai 21. heinäkuuta 2008

Hengissä ollaan

Olen vain ollut Lapissa musiikkileirin, viime viikon lauantaista tämän viikon lauantaihin. Tai sinne taidettiin lähteä aikaisemmin, ja täällä etelässä takaisin olin eilen puoliseitsemältä aamulla, mutta paikanpäällä oltiin "kunnolla" lauantaista lauantaihin.

Koska olin musiikki leirillä, niin keskityin musiikkiin, ja käsityöt jäivät taka-alalle. Jotakin pientä tein kumminkin huonekaverilleni, kun hän pyysi, mutten ihan saanut valmiiksi. Menisi jotain puolituntia valmiiksi saamiseen...

Mutta nyt tulin tekemään oikeastaan postausta messuista. Sillä olin eilen isoäitini kanssa Porvoon käsityömessuilla, isovanhempani kun asuvat Porvoossa. En ollut ollut aikaisemmin millään käsityömessuilla, joten oli kiva kokemus.

Paljon oli valmista tavaraa, oli kiva vain kierrellä, mutta mukaan tarttui sitten jotakin koko paikan ainoasta lankakojusta:


Se on hahtuvaa. Ensimmäinen lajiaan lankavarastossani. 100% suomenvillaa, värjäytyy hauskasti "hitaasti". Painoa oli ja on 166g, maksoi 12e, myyjän mukaan saa kahdet tossut, teen sellaisia äidille, sillä hän kuluttaa 1/2 puhki per talvi. (langalla ei ollut mitään nimeä tai valmistajilla nimeä tai jotakin, siksi ei lue).

Mukaan tarttui myös tuollainen älyttömän kaunis käsintehty kortti. En tiedä että minne sen raaskisin antaa, ja mikä olisi tarpeeksi hieno lahja sille. Mutta otin kuvan, niin voin ihailla sitä sitten vielä antamisen jälkeenkin :). Jos sen raaskin koskaan antaa pois :)

Ostettiin myös isoidin kanssa puupihdit leivänpaahdinta varten. Muttei muuta. Mutta oli kiva kyllä käydä.

Ei sitten muuta. Nyt vissiin menen tekemään sen yhden pikkujutun loppuun ja purkamaan kasseja... Ensi keskiviikkona menen kutomaan kangaspuilla. Eiköhän tämä blogi kumminkin sitä ennen päivity.

P.S: Hahtuvan maksoikin isoäitini. Minulta jäi lompakko kotiin, eikä hän myöhemmin suostunut ottamaan rahaa vastaan. Kiitos hänelle!

keskiviikko 9. heinäkuuta 2008

Kasvivärjäystä

On tässä tullut jo kaksikin kertaa värjäiltyä, mutta en ole vain ehtinyt tehdä blokkausta. Enkä nyt jaksa tehdä kummalekin kerralle omaa postausta, vaikka lupasinkin täällä, että teen jokaiselle "jutulle" oman, mutta olkoon, eihän se nyt maailmaa kaada.

Mutta asiaan. Ensimmäisellä kerralla värjättäessä käytin koivunlehtiä. Korvaamattomana apuna minulla oli Marketta Klemolan kirja "kasvivärjäys", sekä runsaasti netistä ja muista teoksista päähän päntättyjä tietoja.

Klemolan kirjassa on runsaasti "reseptejä" värjäykseen, ja se niin yksityiskohtainen, että minäkin uskalsin kokeilla. Kummallakin kerralla käytin näitä reseptejä.

Ensin käytin koivunlehtiä. Kerätessä ei ollut vaakaa mukana, joten lehtiä tuli runsaanlaisesti, kirjanmukaan melkein 1 kg "liikaa".... Mutten poiskaan raaskinnut heittää. Vaikutti sitten vissiin väriin tummentavasti:


Värit ovat suhkotoikeat kuvassa. Lankana oli luonnonvalkoinen 7 veljestä, melkein 200g, ja sitten laitoin mukaan mielenkiinnosta jotain tuntematonta vaaleanharmaata lankaa 20g (ylävasen, tuo pikkunöttönen). Tuli kauniin tummanvihreää. Mukana oli n. 30g rautavihtrilliä.

Tämmöinen ero on luonnonvalkoisella 7 vekalla ja sillä tuntemattomalla vaaleanharmaalla langalla (vasemmalla harmaa, oikealla 7 vekka):


Ja tämä oli siis varmaankin viime perjantaina.


Sitten eilen kävin ensin ostamassa lankoja Novitan tehtaanmyymälästä Lauttasaaresta, mutta siellä olikin vaivainen 1 kerä luonnonvalkoista 7 vekkaa jäljellä.... : / Eikä tiedetty että milloin seuraava lähetys tulee. No ostin sitten sen kerän ja loput halluamastani määrästä ihan vitivalkoisena, ja sitten vielä yhden luonnonvalkoisen Nallen. Ja sitten siellä oli ale korissa wooleja hintaan 1.90/kerä, kauniin värisiä, olihan sitä pakko yksi ottaa mukaan : ). Ja jakelussa oli ilmaisia viime syksyisiä 7 veljestä ekstroja, pakkohan semmoinen oli mukaan ottaa. Nopealla vilkaisulla yhdet sukat siitä pääsevät ainakin toteutukseen. Tässä vielä kuva siitä yhdestä woolista:




Tällä kertaa käytin lupiinin lehtiä. Lankana oli sitä vitivalkoista 7 veljestä (150g), mukana 20g luonnonvalkoista ja sinertävän harmaata samaa. Puretusaineena kuparivihrilli. Lopputulos on tämmöinen:

vasemmalla on luonnonvalkoinen 7 veljestä (sitä oli vain 20g mukana), oikealla räikeän valkoinen. Se on oikeasti vihertävämpi.


Oikealla alkujaan sinertävän harmaana ollut 7 vee. Vieressä se vitivalkoinen, paljon vihertämmät molemmat ovat todellisuudessa, varsinkin vasemmanpuoleinen.

Sitten tähän loppuun kuva ihanasta kattilasta, minkä olen saanut tähän käyttöön:


Se on vanha rex kattila. Joku 15 litrainen. Vesimittari tulee älyttömän kätevästi tuosta kannesta olevasta reäistä, sen kyllä saa myös pois. Ja muutenkin koko kattila on unelma.

Taustalla siintää Tuusulanjärvi, sen vettä olen käyttänyt, kun Klemolan kirjan mukaan se on hyvää, siis järvivesi ylipäätänsä (parasta sadevesi), samoin huuhdon langat itse järvessä. Niin, tämä paikka siis on isovanhempieni kesämökillä, ihanteellinen paikka, kaikki kasvitkin löytyvät tuoreeltaan, ja tuo järvikin on vieressä. Ja samoin sukulaisia, ja heidän tuttaviaan, jotka tulevat ihmettelemään, mitä minä teen : ). Yllättävän moni on värjääillyt, taikka käynyt kurssilla taikka jotakin.


Ja lopuksi kiitän ja kumarran ihanille isovanhemmilleni jotka antoivat käyttööni tuon kattilansa, tulivat mukaan kitumaan viereen värjäillessäni ja muutenkin paljon auttoivat tiessmissä hommissa, ja myös äitiäni, joka sponsoroi tätä projektiani langoilla ja puretusaineella. Ja tuli tokalla kerralla mukaan.

Ja huh, tästä jos mistä tuli pitkä postaus. Pitää pitää kyllä se lupaus itselle yhden jutun yhdestä postauksesta!

tiistai 1. heinäkuuta 2008

Villapaita

Tämmöinen valmistui eilen tai toissapäivänä, lomalla kun on niin ei muista : ). Eilen, vaiko oliko silloin toissapäivänä, ei ollut ketään kuvaajaa, ja tänään muistin vasta nyt... No parempi myöhään kuin ei milloinkaan : ).

(kuvaajaksi suostui äitini, joka otti ruhtinaallisen yhden kuvan :))

Ei siitä sitten niin hirveätä tullut kuin ajattelin. No hirveä se on kumminkin mutta silti. Näyttää yllättävän hyvältä kuvassa.

Tarkoituksena oli tehdä mahdollisimman yksinkertainen paita, kun minä olen yksinkertaisten vaatteiten ystävä. Ja siksi tästä tuli hirveän tylsä työ (mutta kieltämättä kätevä kirja/(telkkari neule). Niin, ja yksi syy, miksi lähdin tähän projektiin oli, että olen aika pitkä selkäinen, enkä löydä siksi sopivia paitoja jotka olisivat leveydeltään ja pituudeltaan minulle sopivia. No tämän ei edes tarvitsisi olla näin pitkä, mutta parempi liian pitkä kuin liian lyhyt : ).

Sitten normi tietoihin. Eli lankana seiskavekka, malli Novitan keväästä, numero 14, lankaa kului 474/473g (vaaka ei osannut päättää. Tai taisi se lopulta päättää, mutta en enää muista, kumman : )). Puikot 4½. Koko S, mutta tehty pitempi selkä osuus kuin ohjeessa.

Tämän langan kanssa kävi sitten ärsyttävä juttu; olin saanut 300g vaal.ruskeaa lankaa, aloitin työn, yhdistäen luonnonvalkoiseen, muistaen, että vaal.ruskea lanka oli kamppanjalankaa, eikä sitä enää saisi, mutta sainkin sitten synttäri lahjaksi sitä vielä kerän lisää (ja olin siis siinä vaiheessä jo ihan pitkällä työssä). No, lankaahan kului yli 450g, että se ei olisi riittänyt, joten ihan hyvä, että tein raidallisen. Mutta en silti pidä tuosta. No, pitkät paidat ovat nykyään muotia (jopa minä tiedän tammoisen faktan : P), joten, eiköhän se jollekulle kelpaa, itellä se jäisi vain varmaankin kaapin pohjalle pölyyntymään....


....Mutta minulla onkin jo uusi kiva malli mielessä : ). Siis villapaita. Vaikka, hassua kyllä, en löydä vapitettavaa/vetoketjulla toimivaa totaalisesti pamikkojen "peitossa" olevaa villapaidan ohjetta, semmoisen haluaisin. Minä kun rakastan palmikkoja yli kaiken.

(ompa minusta tullut itsekäs nykyään, aina ennen olen ajatellut vain muille lahjojen tekemistä, tämäkin oli eka neule/käsityö ylipäätänsä yhtä kirjanmerkkiä lukuunottamatta itelle.)

Nyt rupean tekemään kuukausiraporttia, sain jostakin semmoisen päähänpinttymän, että semmoisen teen (ja minun päähänpinttymänihän eivät sitten lähde millään päästäni : )). Onhan se kello jo aika lailla, mutta nyt onkin kesäloma : ).